Ga naar de inhoud

Hoe kun je het beste mango’s bewaren?

 • Alex 
mango bewaren

Je hebt net een paar sappige mango’s gekocht en je wilt ze zo lang mogelijk bewaren. Maar hoe bewaar je mango’s eigenlijk het beste? Het is belangrijk om te weten hoe je het beste een mango bewaren kunt om ervoor te zorgen dat ze niet bederven en hun smaak en textuur behouden.

Highlights

 • Bewaar mango’s op kamertemperatuur totdat ze rijp zijn.
 • Bewaar rijpe mango’s in de koelkast om hun smaak te behouden.
 • Mango’s kunnen ook in de vriezer worden bewaard als je ze niet meteen gaat gebruiken.

Mango bewaren

Als je mango’s koopt, wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk bewaren. Hieronder vind je bewaaradviezen voor verschillende situaties.

Op kamertemperatuur

Als je een hele onrijpe mango hebt gekocht, dan kun je deze het beste op kamertemperatuur bewaren totdat hij rijp is. Dit kan enkele dagen duren. Leg de mango niet in direct zonlicht, anders kan hij snel bederven.

Mango in koelkast bewaren

Een rijpe mango kun je het beste in de koelkast bewaren. Hierdoor blijft de mango langer houdbaar en behoudt hij zijn smaak. Bewaar een hele rijpe mango maximaal 6 dagen in de koelkast. Een gesneden of halve mango kun je afgedekt met plastic folie of goed gesloten plastic zakje 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. Let erop dat je de mango niet naast andere sterk ruikende producten legt.

Mango invriezen

Wil je de mango langer bewaren dan een paar dagen? Dan kun je hem invriezen. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe de stukjes in een goed gesloten plastic zakje en leg deze in de vriezer. Mango blijft in de vriezer ongeveer 6 maanden houdbaar.

Gesneden mango bewaren

Als je een mango hebt gesneden, kun je het beste de overgebleven stukjes bewaren in de koelkast. Bewaar de stukjes in een afgesloten bakje of afgedekt met plastic folie. Zo blijven ze nog 2 à 3 dagen houdbaar.

Extra tips voor het bewaren van mango’s

 • Bewaar de mango op kamertemperatuur tot hij rijp is. Eenmaal rijp, kun je hem nog enkele dagen in de koelkast bewaren.
 • Bewaar mango’s niet in direct zonlicht, dit kan de rijping versnellen en de smaak beïnvloeden.
 • Was mango’s niet voordat je ze bewaart, dit kan de houdbaarheid verkorten.
 • Bewaar mango’s niet in een afgesloten zak, hierdoor kan er vocht ontstaan en kan de mango gaan schimmelen.
 • Als je mango’s wilt invriezen, snijd ze dan in stukjes en bewaar ze in een luchtdichte verpakking. Mango’s kunnen tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden.

Veelvoorkomende bewaarfouten

Bij het bewaren van mango’s worden vaak fouten gemaakt. Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende bewaarfouten en hoe je deze kunt vermijden:

 • Mango’s in de koelkast bewaren: Het bewaren van onrijpe mango’s in de koelkast is een veelvoorkomende fout. Mango’s zijn tropische vruchten en gedijen niet goed in koude temperaturen. Bewaar mango’s op een koele, droge plaats bij kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht. Als je een rijpe mango hebt die je niet meteen wilt eten, kun je deze maximaal 6 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de mango volledig rijp is voordat je hem in de koelkast bewaart.
 • Mango’s niet goed wassen: Het is belangrijk om mango’s goed te wassen voordat je ze bewaart of consumeert. Mango’s kunnen bacteriën en vuil bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Was de mango’s grondig onder stromend water en droog ze af met een schone handdoek voordat je ze opbergt.
 • Mango’s niet goed snijden: Als je mango’s snijdt, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Snijd de mango’s eerst in de lengte langs de pit. Draai de twee helften dan van elkaar af en snijd het vruchtvlees in blokjes of reepjes. Als je de mango niet meteen consumeert, bewaar hem dan in een luchtdichte container in de koelkast.
 • Mango’s te lang bewaren: Mango’s zijn niet oneindig houdbaar. Als je ze te lang bewaart, kunnen ze bederven en onveilig worden om te eten. Bewaar mango’s niet langer dan 2-3 dagen nadat je ze hebt gesneden. Als je een hele mango hebt, kun je deze maximaal 4 dagen bewaren voordat hij bederft.
 • Mango’s niet invriezen: Als je mango’s niet op tijd kunt consumeren, kun je ze invriezen om langer te bewaren. Snijd de mango’s in blokjes of reepjes en leg ze op een bakplaat. Plaats de bakplaat in de vriezer totdat de mango’s volledig bevroren zijn. Bewaar de bevroren mango’s vervolgens in een luchtdichte plastic zak of container in de vriezer. Bevroren mango’s blijven tot 8-12 maanden houdbaar.

Wat is een mango?

Een mango is een tropische vrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Azië komt. Het is een steenvrucht en behoort tot de familie van de pruimen. De vrucht is rond tot ovaal van vorm en heeft een dunne, leerachtige schil die groen, geel, rood of een combinatie van deze kleuren kan zijn.

De binnenkant van de mango is sappig en zoet, met een vezelige textuur. Het vruchtvlees heeft een heldere oranje kleur en een karakteristieke geur. Het heeft een pit in het midden die niet eetbaar is.

Mango’s zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine A, vezels en antioxidanten. Ze worden vaak gebruikt in de keuken voor het maken van smoothies, salades, desserts en andere gerechten. Mango’s zijn ook een populaire snack, vooral in landen waar ze worden geteeld.

Voedingswaarde van een mango

Hieronder vindt he een tabel met de voedingswaarde van een gemiddelde mango.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie: 70 kcal
Koolhydraten: 17 g
Eiwitten: 0,5 g
Vetten: 0,3 g
Vezels: 1,8 g

Mango’s zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dieet en kunnen helpen je immuunsysteem te versterken en je lichaam te beschermen tegen ziekten.

Diverse mangosoorten

Wist zijn dat er verschillende soorten mango’s zijn? Je komt vaak maar één soort tegen in de Nederlandse supermarkt, maar als je goed zoekt kun je dus verschillende soorten en maten vinden. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken:

 • De Tommy Atkins mango is een van de meest voorkomende mangosoorten ter wereld en ook makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Deze mango is groot en heeft al hij rijp is een dieprode kleur en is zoet van smaak.
 • De Kent mango is een grote, groene mango met ook een zoete smaak.
 • De Ataulfo mango wordt ook wel de champagne mango genoemd en is klein en heeft een gele kleur. Deze mango heeft een zoete smaak en is zeer sappig.
 • De Keitt mango is een grote, groene mango met een zoete smaak.

Wanneer is een mango rijp?

Als het gaat om het bewaren van mango’s, is het belangrijk om te weten wanneer ze rijp zijn. Een rijpe mango is niet alleen lekkerder, maar ook gemakkelijker te bewaren. Wij leggen je hieronder uit hoe je het beste een rijpe mango kunt herkennen en hoe je een mango sneller kunt laten rijpen.

Hoe herken je een rijpe mango?

Het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen of een mango rijp is. Hieronder vind je een aantal tips om een rijpe mango te herkennen:

 • Kleur: Een rijpe mango heeft een gele of oranje kleur. Als de mango nog groen is, is hij nog niet rijp.
 • Geur: Een rijpe mango heeft een zoete geur. Als de mango geen geur heeft, is hij nog niet rijp.
 • Zachtheid: Een rijpe mango voelt zacht aan. Als de mango nog hard is, is hij nog niet rijp. Maar let op: te zacht is ook niet goed. Dan kan de mango overrijp of beurs zijn.

Hoe kun je een mango sneller rijp laten worden?

Als je een onrijpe mango hebt gekocht en deze sneller wilt laten rijpen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

 • Papieren zak: Stop de mango in een papieren zak en vouw de zak dicht. Mango’s geven een reukloos gas af, ethyleen genaamd, dat het rijpingsproces versnelt. Als je de mango in een papieren zak stopt, blijft het gas in de zak en zal de mango sneller rijpen.
 • Appel of banaan: Klinkt misschien gek, maar voeg een appel of banaan toe aan de papieren zak om het rijpingsproces nog sneller te laten verlopen. Appels en bananen geven ook ethyleen af, waardoor de mango sneller rijpt.
 • Kamertemperatuur: Laat de mango op kamertemperatuur liggen. Mango’s rijpen het beste bij een temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius.

Houdbaarheid na snijden

Als je een mango hebt gesneden, kun je deze nog een paar dagen bewaren. Het is belangrijk om de mango goed af te dekken en in de koelkast te bewaren. Een gesneden mango kun je het beste bewaren in een afgesloten bakje of met plastic folie eroverheen. Zo voorkom je dat de mango uitdroogt en minder lekker wordt.

Hieronder vind je een overzicht van de houdbaarheid van een mango:

Soort mangoHoudbaarheid
Hele mango5-7 dagen
Gesneden mango2-3 dagen

Let op: deze houdbaarheid is slechts een indicatie. Het kan zijn dat de mango eerder bederft of juist langer houdbaar is, afhankelijk van de versheid van de mango op het moment van aankoop.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kun je een eetrijpe mango bewaren?

Een eetrijpe mango kun je het beste binnen 2-3 dagen opeten. Bewaar de mango op kamertemperatuur, bij voorkeur op een fruitschaal. Als je de mango langer wilt bewaren, kun je deze in de koelkast leggen. Een eetrijpe mango kun je ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren.

Kun je mango in de diepvries bewaren?

Ja, je kunt mango in de diepvries bewaren. Snijd de mango in stukjes en leg deze in een diepvrieszakje. Druk zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit deze goed af. In de diepvries kun je mango tot 6 maanden bewaren.

Wat is de beste manier om gesneden mango te bewaren?

Gesneden mango kun je het beste in de koelkast bewaren. Doe de mango in een afgesloten bakje of zakje en bewaar deze in de koelkast. Gesneden mango is ongeveer 2-3 dagen houdbaar.

Hoe kun je mango het beste invriezen?

Je kunt mango het beste invriezen door deze in stukjes te snijden. Leg de stukjes op een bakplaat en leg deze in de vriezer. Als de stukjes bevroren zijn, kun je deze in een diepvrieszakje doen. Druk zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit deze goed af. In de diepvries kun je mango tot 6 maanden bewaren.

Hoe controleer je of een mango rijp is?

Je kunt controleren of een mango rijp is door te kijken naar de kleur en textuur van de schil. Een rijpe mango heeft een gele tot oranje kleur en voelt zacht aan als je er zachtjes in knijpt. Ook kun je aan de onderkant van de mango ruiken. Als de mango een zoete geur heeft, is deze rijp.

Hoe voorkom je dat gesneden mango bruin wordt?

Om te voorkomen dat gesneden mango bruin wordt, kun je deze het beste bewaren in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast. Voeg eventueel wat citroensap toe om de mango langer vers te houden.