Ga naar de inhoud

Hoe lang moeten snijbonen koken? Beste Tips!

 • Alex 
Hoe lang snijbonen koken?

Snijbonen zijn een oud-Hollandse groente maar zijn nog steeds heel populair voor bij het avondeten. Het zijn platte peulvruchten met een frisgroene kleur. Het is belangrijk om de snijbonen op de juiste manier te koken, zodat ze gaar zijn, maar ook die lekkere bite blijven houden. Maar hoe lang moeten snijbonen koken? Wij leggen je uit hoe je het beste snijbonen kunt koken!

Wat zijn snijbonen?

Snijbonen zijn langwerpige, platte bonen. Ze hebben een lichtgroene kleur en een knapperige textuur. Snijbonen zijn verkrijgbaar in zowel hele als voorgesneden stuikjes en kunnen worden gekookt, gestoomd, gebakken of geroerbakt. Ze zijn een goede bron van voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K, vezels en foliumzuur.

Hoe lang moeten snijbonen koken?

Over het algemeen moeten snijbonen tussen de 8 en 15 minuten koken. Dit is echter afhankelijk van de dikte van de snijbonen en of je ze in kleinere stukjes gesneden hebt of dat je ze in hun algeheel gaat koken. Dunne snijbonen of kleinere stukjes kook je ongeveer 8-10 minuten terwijl dikkere stukken snijbonen langer moeten koken. Voordat je de snijbonen afgiet, kun je het beste even proeven of ze gaar zijn. Ze moeten zacht zijn, maar nog wel een beetje een bite hebben.

Hieronder vind je een handig overzicht van de kooktijden voor snijbonen:

Grootte snijbonenKooktijd
Klein en dun8-10 min
Gemiddeld12-15 min
Groot en dik15-20 min

De versheid van de snijbonen is ook van invloed op de kooktijd. Verse bonen hebben minder tijd nodig om te koken dan oudere bonen. Dit komt omdat verse snijbonen nog zachter zijn en gemakkelijker gaar worden. Oudere bonen worden daarentegen harder en hebben dus meer tijd nodig om gaar te koken. Dus oude snijbonen moeten langer koken dan verse snijbonen.

Controleren of de snijbonen gaar zijn

Als je niet zeker weet of de snijbonen gaar zijn, kun je een vork of mes gebruiken om te testen of ze zacht genoeg zijn. Giet de gekookte snijbonen af en spoel ze af onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Je kunt de snijbonen serveren als bijgerecht of toevoegen aan een salade of roerbakgerecht.

Snijbonen wassen en snijden

Net zoals bij bijvoorbeeld asperges, is het belangrijk om de snijbonen eerst goed voor te bereiden voordat je ze gaat. Hier zijn een paar stappen die je moet volgen:

 1. Was de snijbonen grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen.
 2. Snijd de uiteinden van de snijbonen af met een mes en verwijder eventuele draden aan de zijkanten van de bonen. Je kunt ook een dunschiller gebruiken om de zijkanten van de bonen te schillen om de draden te verwijderen.
 3. Snijd de snijbonen in stukjes van ongeveer 3-4 cm lang. Je kunt ook een snijbonenmolen gebruiken om de bonen in stukjes te snijden.

Zorg ervoor dat je de snijbonen niet te klein snijdt, anders kunnen ze tijdens het koken te gaar worden. Houd er rekening mee dat de grootte van de stukjes invloed heeft op de kooktijd.

Hoe kun je snijbonen koken?

Snijbonen kun je op verschillende manieren klaarmaken. Wij geven je drie populaire manieren om snijbonen te koken: traditioneel koken, stomen en blancheren.

Snijbonen koken

Snijbonen koken is de meest standaard manier om ze te bereiden. Het is waarschijnlijk ook de makkelijkste manier. Volg deze eenvoudige stappen om snijbonen traditioneel te koken:

 1. Maak de snijbonen schoon door de uiteinden af te snijden en eventuele draden langs de zijkanten te verwijderen.
 2. Snijd de snijbonen in stukken van ongeveer 2-3 cm lang.
 3. Breng een pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
 4. Voeg de snijbonen toe aan het kokende water en laat ze ongeveer 8-13 minuten koken, afhankelijk van de grootte van de stukken.
 5. Controleer of de snijbonen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als de vork er gemakkelijk doorheen gaat, zijn de snijbonen gaar.
 6. Giet de snijbonen af en serveer ze direct.

Stomen

Stomen is een gezonde manier om snijbonen te bereiden, omdat de voedingsstoffen behouden blijven. Bij deze methode worden de snijbonen in een stoommandje boven kokend water geplaatst. Volg deze stappen om snijbonen te stomen:

 1. Maak de snijbonen schoon door de uiteinden af te snijden en eventuele draden langs de zijkanten te verwijderen.
 2. Snijd de snijbonen in stukken van ongeveer 2-3 cm lang.
 3. Breng een pan met water aan de kook en plaats het stoommandje erbovenop.
 4. Leg de snijbonen in het stoommandje en dek het af met een deksel.
 5. Stoom de snijbonen gedurende ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken.
 6. Controleer of de snijbonen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als de vork er gemakkelijk doorheen gaat, zijn de snijbonen gaar.
 7. Haal de snijbonen uit het stoommandje en serveer ze direct.

Blancheren

Blancheren is een methode waarbij de snijbonen eerst kort worden gekookt en vervolgens in ijswater worden geplaatst om het kookproces te stoppen. Bij deze methode blijven de kleur, versheid en textuur van de snijbonen behouden. Het blancheren van snijbonen doe je zo:

 1. Maak de snijbonen schoon door ze te wassen, de uiteinden eraf te snijden en eventuele draden langs de zijkanten te verwijderen.
 2. Snijd de snijbonen in stukken van ongeveer 2-3 cm lang.
 3. Breng een pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
 4. Voeg de snijbonen toe aan het kokende water en laat ze 2-3 minuten koken.
 5. Haal de snijbonen uit het kokende water en plaats ze direct in een kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
 6. Laat de snijbonen enkele minuten in het ijswater staan en haal ze er vervolgens uit.
 7. Giet de snijbonen af en serveer ze direct.

Je kunt ook snijbonen blancheren om ze daarna in te vriezen.

Serveertips en variaties

Kruiden en specerijen

Snijbonen hebben van zichzelf al een lekkere smaak, maar je kunt deze nog verder versterken door er kruiden en specerijen aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan tijm, oregano, rozemarijn, knoflook of gember. Voeg deze kruiden en specerijen toe tijdens het koken van de snijbonen, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Een andere manier om de smaak van snijbonen te versterken is door er een dressing overheen te doen. Zo kun je makkelijk een lekkere dressing van olijfolie, citroensap, mosterd en honing. Of maak een dressing van yoghurt, munt en knoflook. Zo worden de snijbonen ook minder droog om te eten.

Combinaties met andere groenten

Snijbonen zijn lekker als bijgerecht bij vlees of vis, maar je kunt ze ook combineren met andere groenten. Zo kun je bijvoorbeeld een salade maken van snijbonen, tomaten en komkommer. Of maak een roerbakschotel met snijbonen, paprika en champignons.

Een andere lekkere combinatie is snijbonen met ui en knoflook. Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie en voeg vervolgens de snijbonen toe. Laat dit even bakken en voeg dan wat tomatenblokjes toe. Laat dit nog even sudderen en je hebt een heerlijk gerecht.

Probeer ook eens snijbonen te combineren met aardappelen. Kook de snijbonen en aardappelen apart en voeg ze dan samen in een ovenschaal. Voeg hier nog wat kaas en kruiden aan toe en laat het geheel nog even in de oven garen. Zo heb je een heerlijk en gezond gerecht.

Bewaren en opnieuw opwarmen van snijbonen

Als je snijbonen over hebt na het koken, kun je ze bewaren om later opnieuw op te warmen. Hier zijn enkele tips om snijbonen vers te houden:

 • Koelkast: Gekookte snijbonen kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze in een luchtdichte container om te voorkomen dat ze uitdrogen.
 • Vriezer: Als je snijbonen langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. Het is het beste om ze eerst kort te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt om de textuur en smaak te behouden. Verpak de snijbonen in een luchtdichte zak of container en label ze met de datum.

Heb jij nog snijbonen over van de vorige dag en wil je deze opnieuw opwarmen? Dan kan dit op deze manier:

 • Magnetron: Plaats de snijbonen in een magnetronbestendige schaal en dek af met een magnetronbestendige deksel of magnetronfolie. Verwarm ze op hoog vermogen gedurende 1-2 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid.
 • Kookpan: Verwarm de snijbonen opnieuw in een pan op middelhoog vuur. Voeg een beetje water toe om te voorkomen dat ze uitdrogen en roer regelmatig.

Als je de snijbonen opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat ze goed heet zijn voordat je ze serveert. Dit helpt om eventuele bacteriën te doden die zich in de snijbonen hebben kunnen ontwikkelen tijdens het bewaren.

Veelgestelde vragen

Wat is de aanbevolen kooktijd voor gesneden snijbonen?

De kooktijd van snijbonen kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de bonen. Over het algemeen worden gesneden snijbonen gekookt tussen de 8 tot 13 minuten. Het is echter belangrijk om de bonen af en toe te controleren om te zien of ze de gewenste textuur hebben bereikt. Zorg ervoor dat de snijbonen zacht worden, maar nog steeds knapperig blijven.

Welke kruiden passen goed bij het bereiden van snijbonen?

Tijm, rozemarijn, oregano, knoflook of ui zijn lekkere kruiden om toe te voegen aan je snijbonen. Ook nootmuskaat, komijn of paprikapoeder kunnen verrassend combinaties geven. Het is vooral een kwestie van uitproberen en kijken wat je zelf lekker vindt!

Hoeveel zout moet ik toevoegen aan het kookwater van snijbonen?

Voeg ongeveer 1 theelepel zout toe per liter water. Op die manier verstek je de natuurlijke smaak van de snijbonen. Natuurlijk kun je extra zout toevoegen of juist minder. Je kunt ook een keer groentebouillion aan het water toevoegen voor de afwisseling!