Ga naar de inhoud

Hoe lang gebakken kip bewaren?

  • door
hoelang gebakken kip bewaren

Heb jij kip over? Je kunt het beste reeds gebakken kip bewaren. Is je kip nog niet gebakken? Bak dan eerst je kip voordat je deze gaat bewaren. Hoe je dat het beste kunt doen? Lees het hier!

Hoe lang kun je gebakken kip bewaren?

Gebakken kip kun je het beste in de koelkast bewaren. Je kunt de kip tot twee dagen bewaren volgens het Voedingscentrum. Zorg ervoor dat je de kip binnen twee uur na het bereiden in de koelkast bewaart. Als je het langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan, loop je het risico op bacteriegroei. Zorg ervoor dat je de gebakken kip eerst laat afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Bewaar de kip in een afgesloten bakje of zakje om te voorkomen dat het uitdroogt en geuren overneemt van andere voedingsmiddelen in de koelkast.

Tips bij het bewaren van gebakken kip

  • Doe de kip binnen 2 uur na bereiden in de koelkast
  • Gebruik een afgesloten bakje of zakje
  • Bewaar de kip altijd in de koelkast bij een temperatuur van 4 graden Celsius of lager.
  • Ruik altijd aan de kip voordat je deze gaat eten en kijk ook of de kip er niet vreemd uitziet
  • Als je de kip wilt opwarmen, doe dit dan in de magnetron of oven en zorg ervoor dat het door en door heet is voordat je het opeet.

Gebakken kip bewaren in de koelkast

Als je gebakken kip in de koelkast bewaart, moet je het binnen 2 uur na het koken in de koelkast zetten. Bewaar de kip in een afgesloten bakje of plastic zakje om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden. Je kunt gebakken kip tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Ook al bewaar je de kip minder lang in de koelkast, zorg dat je deze wel altijd even controleert voordat je hem gaat eten. Controleer de kleur en geur en als je het niet vertrouwt, gooi dan de kip weg.

Alternatieve bewaarmethoden

Als je gebakken kip wilt bewaren, zijn er verschillende alternatieve bewaarmethoden die je kunt gebruiken. Hieronder vind je twee van deze methoden.

Vacuüm verpakken

Een manier om gebakken kip langer te bewaren, is door het vacuüm te verpakken. Door de lucht uit de verpakking te verwijderen, wordt de groei van bacteriën vertraagd, waardoor de kip langer houdbaar blijft. Je kunt hiervoor een vacuümverpakkingsmachine gebruiken. Zorg ervoor dat je de kip eerst goed laat afkoelen voordat je het vacuüm verpakt en bewaart in de koelkast.

Gebruik van conserveermiddelen

Een andere manier om gebakken kip langer te bewaren, is door het gebruik van conserveermiddelen. Er zijn verschillende natuurlijke en synthetische conserveermiddelen die je kunt gebruiken, zoals zout, azijn, citroenzuur en natriumnitriet. Deze middelen kunnen de groei van bacteriën vertragen en de houdbaarheid van de kip verlengen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid conserveermiddel te gebruiken en de instructies op de verpakking te volgen.

Let op: het gebruik van conserveermiddelen kan de smaak en textuur van de kip beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken en niet te overdrijven.

Kun je gebakken kip ook invriezen?

Ja, gebakken kip kun je ook invriezen als je deze langer wilt bewaren. Bewaar de kip in een luchtdichte verpakking of container en zorg ervoor dat het goed is afgekoeld voordat je het in de vriezer legt. Gebakken kip kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Wanneer je de kip wilt eten, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het opwarmt. Op deze manier blijft de kip veilig en smakelijk om te eten.

Controleren of je gebakken kip nog goed is

Je hebt gebakken kip over en wilt deze later opeten. Maar hoe weet je of de kip nog goed is? Hier zijn een paar tips om te controleren of je gebakken kip nog veilig is om te eten:

  • Ruik eraan: Als de kip bedorven is, dan ruik je dat vaak meteen. Een bedorven geur herken je aan een zure, rotte of bedorven lucht. Ruikt de kip nog goed? Dan is de kans groot dat je deze nog kunt eten.
  • Kijk ernaar: Kijk goed naar de kip. Als de kip bedorven is, dan zie je dat vaak aan de kleur en textuur. De kip kan er grijs of groen uitzien en een plakkerige textuur hebben. Ziet de kip er nog lekker uit? Dan is de kans groot dat deze nog goed is.
  • Check de houdbaarheidsdatum: Als de kip nog binnen de houdbaarheidsdatum valt, dan is de kans groot dat deze nog goed is. Maar ook als de houdbaarheidsdatum is verlopen, wil dat niet altijd zeggen dat de kip direct bedorven is. Gebruik je zintuigen om te controleren of de kip nog goed is.

Als je twijfelt of de kip nog goed is, dan kun je deze beter weggooien. Eet nooit kip die bedorven is, want dat kan leiden tot voedselvergiftiging.

Onthoud dat gebakken kip niet oneindig houdbaar is. Volgens KookFans.nl kun je gebakken kip maximaal drie tot vier dagen bewaren in de koelkast. Als je de kip langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen. Let er wel op dat je de kip goed verpakt en labelt, zodat je later nog weet wat erin zit.

Opwarmen van bewaarde gebakken kip

Als je gebakken kip hebt bewaard in de koelkast of vriezer, wil je deze natuurlijk op een veilige en smakelijke manier opwarmen. Hier zijn een paar tips om je gebakken kip op te warmen:

Oven

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Plaats de kip in een ovenschaal en bedek deze met aluminiumfolie. Verwarm de kip gedurende 20-30 minuten tot deze volledig is opgewarmd. Controleer de interne temperatuur van de kip met een vleesthermometer om ervoor te zorgen dat deze minstens 75 graden Celsius is.

Magnetron

Als je haast hebt, kun je de gebakken kip opwarmen in de magnetron. Plaats de kip op een magnetronbestendig bord en bedek deze met een magnetronbestendige deksel of magnetronfolie. Verwarm de kip gedurende 2-3 minuten op hoog vermogen. Controleer de temperatuur van de kip om er zeker van te zijn dat deze minstens 75 graden Celsius is.

Frituurpan

Je kunt de gebakken kip ook opwarmen in een frituurpan. Verwarm de frituurpan voor op 165 graden Celsius. Plaats de kip in de frituurpan en verwarm deze gedurende 4-5 minuten tot deze volledig is opgewarmd. Controleer de temperatuur van de kip om er zeker van te zijn dat deze minstens 75 graden Celsius is.

Het is belangrijk om op te merken dat de gebakken kip niet te vaak moet worden opgewarmd. Als de kip meerdere keren is opgewarmd, kan dit de kwaliteit van de kip verminderen en het risico op voedselvergiftiging vergroten. Bewaar de kip daarom niet langer dan nodig is en warm deze slechts één keer op.

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijft gebakken kip houdbaar in de koelkast?

Gebakken kip blijft ongeveer 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Om de kip zo lang mogelijk vers te houden, is het belangrijk om deze binnen 2 uur na het bakken in de koelkast te bewaren. Zorg er ook voor dat de kip goed afgedekt is en bewaar deze op een temperatuur van 4°C of lager.

Is het veilig om gebakken kip opnieuw op te warmen?

Ja, het is veilig om gebakken kip opnieuw op te warmen, maar zorg ervoor dat je de kip goed verhit tot een temperatuur van minimaal 75°C. Dit kun je doen in de oven, magnetron of op het fornuis. Zorg ervoor dat de kip niet langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan voordat je deze opnieuw opwarmt.

Wat is de maximale bewaartijd voor gebakken kip in de vriezer?

Gebakken kip kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de kip goed is afgekoeld voordat je deze in de vriezer plaatst. Bewaar de kip in een luchtdichte verpakking of diepvrieszak en schrijf de datum erop zodat je weet wanneer je deze hebt ingevroren.

Hoe kun je het beste kipfilet invriezen om de houdbaarheid te verlengen?

Om de houdbaarheid van kipfilet te verlengen, kun je deze het beste invriezen. Zorg ervoor dat de kipfilet goed is verpakt in een luchtdichte verpakking of diepvrieszak. Haal zoveel mogelijk lucht uit de verpakking voordat je deze in de vriezer plaatst. Schrijf de datum erop zodat je weet wanneer je deze hebt ingevroren.

Wat zijn de risico’s van het bewaren van gebakken kip buiten de koelkast?

Het bewaren van gebakken kip buiten de koelkast kan leiden tot de groei van bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om gebakken kip binnen 2 uur na het bakken in de koelkast te bewaren om de groei van bacteriën te voorkomen.

Hoe herken je bedorven gebakken kip?

Bedorven gebakken kip herken je aan een onaangename geur, een verkleuring van het vlees en een plakkerige textuur. Als de kip er niet fris uitziet of ruikt, gooi deze dan weg om voedselvergiftiging te voorkomen.