Ga naar de inhoud

Hoe lang asperges koken? Tips voor de perfecte kooktijd

 • Alex 
hoe lang asperges koken

Asperges, de een houdt ervan, de ander gruwelt ervan. Maar het is hoe dan ook belangrijk dat ze goed bereid worden. Op die manier behouden ze hun delicate smaak en zachte textuur. Dus hoe lang moet je asperges koken? En op welke manieren kun je asperges koken? Wij leggen het uit inclusief extra tips voor het bereiden van de lekkerste asperges!

Voorbereiding van asperges

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Of je ze nu kookt, grilt, bakt of stoomt, het is belangrijk om de asperges koken goed voor te bereiden voordat je begint. Dit bestaat uit drie stappen:

1. Asperges wassen

Allereerst moet je voordat je de asperges gaat koken, ze goed wassen. Asperges groeien onder de grond en kunnen daarom zanderig en vies zijn. Was de verse asperges daarom goed af onder stromend koud water om het eventuele vuil te verwijderen. Ook kun je een groenteborstel gebruiken om de asperges schoon te maken, bijvoorbeeld zoals bij champignons.

2. Asperges schillen

Nu is het tijd om je asperges te schillen. Hiervoor kun je het beste een dunschiller gebruiken. Schil de asperges van boven naar beneden. Begin bij het kopje van de asperge en schil naar beneden tot ongeveer 2 cm onder de onderkant van de asperge. Door asperges schillen haal je de buitenste laag eraf, anders worden je asperges taai.

3. Snijden

Als laatste snij je het houtachtige uiteinde van de asperges af. Dit doe je door ongeveer 2-3 cm van het onderste stuk af te snijden met een scherp mes. Ook dit stukje kan namelijk taai zijn.

Kooktijden voor asperges

Asperges kun je op verschillende manieren bereiden. Echter, het koken van asperges is het meest geliefd! Als je asperges kookt dan is het belangrijk dat je dit niet te kort doet, anders zijn ze niet gaar. Maar ook niet te lang, dan orden ze te slap.

Hoe lang moeten witte asperges koken?

Witte asperges moeten langer koken dan groene asperges. Dit komt doordat de witte asperges een dikkere schil aan de buitenkan hebben. Bovendien krijgen ze uiteindelijk een zachtere textuur dan groene asperges. Hieronder vind je hoe lang witte asperges koken moeten:

 • Dunne asperges: 8-10 minuten
 • Gemiddelde asperges: 10-12 minuten
 • Dikke asperges: 12-15 minuten

Het is belangrijk om de asperges niet te lang te koken, anders worden ze papperig en verliezen ze hun smaak. Controleer daarom regelmatig de gaarheid van de asperges door er met een vork in te prikken. Als de asperges zacht zijn en nog steeds dezelfde vorm hebben, dan zijn ze goed om op te eten!

Hoe lang moeten groene asperges koken?

Groene asperges kook je korter dan witte asperges. Dit komt doordat groene asperges een dunnere schil hebben en een stevigere textuur hebben dan witte asperges. De kooktijd is ook hier afhankelijk van de dikte:

 • Dunne asperges: 4-6 minuten
 • Gemiddelde asperges: 6-8 minuten
 • Dikke asperges: 8-10 minuten

Groene asperges moeten ook regelmatig worden gecontroleerd op gaarheid om te voorkomen dat ze te zacht worden. Wanneer de groene asperges helder groen zijn en nog steeds stevig zijn, zijn ze klaar om te serveren.

Laat de gekookte asperges na het koken nog 5 minuten nog vijf minuten in het water staan. Dit heet nagaren in het kookvocht en zo worden de asperges gelijkmatiger gaar en nog zachter.

Hoe kun je het beste bevroren asperges koken?

Als je asperges wilt bewaren, dan is invriezen een goede optie. Maar hoe kun je het beste bevroren asperges koken? Bevroren asperges koken kun je het beste doen door ze direct uit de vriezer koken zonder ze eerst te laten ontdooien. Dit helpt de textuur en smaak te behouden. Je kunt dus dezelfde kooktechnieken toepassen als voor verse asperges. Zie hieronder.

Hoe kun je asperges het beste koken?

Asperges zijn een heerlijke delicatesse die op verschillende manieren kunnen worden bereid. Wij leggen de meeste voorkomende manieren van asperges koken aan je uit!

Hoe asperges koken in water?

Asperges in water koken is de meest traditionele manier.

 1. Eerst was en schil je de asperges en haal je de onderkant er vanaf,
 2. Daarna breng je een grote pan met koud water aan de kook. Hier voeg je ook een snufje zout aan toe.
 3. Vervolgens leg je voorzichtig de asperges in het kokende water.
 4. Je laat ze ongeveer 5 tot 10 minuten koken, afhankelijk van de dikte van de asperges.
 5. Haal de asperges uit het water en laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier of schone theedoek voordat je ze serveert.

Extra tip: Voeg ook eens bouillon of melk toe aan het water voor extra smaak! Leg de asperges plat in de pan om te voorkomen dat ze breken.

Stomen

Net zoals bijvoorbeeld bij snijbonen, is ook bij asperges stomen een lekkere manier om deze groente te bereiden.

 1. Bereid de asperges voor zoals hierboven omschreven
 2. Breng een pan met koud water aan de kook en plaats je een stoommandje erbovenop.
 3. Leg de verse asperges in het stoommandje en laat ze ongeveer 5-10 minuten stomen, afhankelijk van de dikte van de asperges.
 4. Haal de asperges uit het stoommandje, laat ze even uitlekken en ze zijn klaar om te eten!

Sous-vide

Een minder bekende techniek om asperges te bereiden is sous-vide. Dit is echter wel heel lekker omdat er zoveel mogelijk smaak wordt behouden. Sous-vide is een techniek waarbij de asperges vacuüm worden verpakt en vervolgens wordt gekookt in een waterbad op een constante temperatuur.

 1. Om asperges sous-vide te bereiden, schil je de asperges en snijd je de houtachtige uiteinden eraf.
 2. Vervolgens verpak je de asperges vacuüm
 3. Hierna kook je ze in een waterbad op 85°C gedurende 30 minuten.
 4. Haal de asperges uit het waterbad en laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier.

Asperges testen op gaarheid

Als je asperges te lang laat koken, worden ze papperig. Maar te kort koken en ongare asperges wil je ook niet! Gelukkig zijn er verschillende manieren om te testen of de asperges gaar zijn.

Methode 1: prikken met een vork

De meest gebruikte methode om te testen of asperges gaar zijn, is door met een vork in de asperge te prikken. Prik voorzichtig in het dikste deel van de groene of witte stengels. Als de vork er gemakkelijk doorheen gaat, zijn de asperges gaar. Gaat het moeilijk? Laat de asperges nog wat langer koken!

Methode 2: buigen

Een andere manier om te testen of je asperges gaar zijn, is door ze voorzichtig te buigen. Haal een asperges uit het water en houdt deze vast aan de onderkant. Buig de asperge voorzicht. Lukt dit makkelijk zonder dat de asperge breekt? Dan is de asperge gaar! Lukt het niet of breekt de asperge, kook deze dan nog wat langer!

Methode 3: snijden

Je kunt ook een asperge doorsnijden om te zien of hij gaar is. Snijd de asperge in het midden door en kijk naar de binnenkant. Als de binnenkant nog hard is, moeten de asperges nog wat langer koken. Als de binnenkant zacht en sappig is, zijn de asperges gaar.

Serveren van asperges

Asperges klaar, tijd om ze te serveren! Hier zijn een paar tips voor een lekker gerecht met asperges te maken:

 • Leg de asperges op een bord en voeg boter toe. Je kunt ook wat citroensap, beetje zout en peper toevoegen voor extra smaak.
 • Liever met een sausje? Kies dan voor hollandaise, bearnaise of botersaus. Gebruik hiervoor het afgekoelde kookvocht om extra smaak aan de saus toe te voegen!
 • Serveer de asperges met een gekookt ei en aardappelen voor een traditionele maaltijd.
 • Je kunt ook wat ham of zalm toevoegen voor extra eiwitten en smaak.
 • Als je van kaas houdt, kun je geraspte kaas over de asperges strooien voordat je ze serveert.

Veelgestelde vragen asperges koken

Waarom is het aan te raden suiker toe te voegen tijdens het koken van asperges?

Het toevoegen van suiker tijdens het koken van asperges helpt om de natuurlijke zoetheid van de asperges te versterken en de bitterheid te verminderen. Het is echter geen vereiste en sommige mensen koken hun asperges zonder suiker.

Wat is de aanbevolen kooktijd voor geschilde asperges?

De kooktijd voor geschilde asperges is afhankelijk van de dikte van de asperges. Zo hebben dunne hebben ongeveer 3-5 minuten nodig om te koken, terwijl dikkere asperges tot 8-10 minuten nodig hebben. We gaan hierbij trouwens uit van witte asperges. Vergeet ook niet tussendoor je asperges te controleren, soms zijn ze eerder gaat of hebben ze extra tijd nodig.

Welke asperges zijn qua smaak beter: de dikke of de dunne?

De smaak van asperges is niet afhankelijk van de dikte van de asperges. Dunne asperges zijn echter sneller gaar dan dikke asperges en hebben daarom een kortere kooktijd nodig. Dikkere asperges hebben een langere kooktijd nodig, maar het voordeel is dat ze meestal een extra volle smaak hebben!

Waarom is een speciale aspergepan gebruiken voor asperges koken?

Een speciale aspergepan kun je gebruiken voor het koken van asperges omdat ze dan minder snel breken. Dit soort pannen zijn extra hoog zodat de asperges er helemaal inpassen. Bovendien hebben ze een speciaal mandje (lijkt op een frituurmandje) om de asperges rechtop te houden tijdens het koken. Op die manier worden de asperges gelijkmatig gaar en zorgt ervoor dat ze minder snel breken tijdens het koken. Een gewone grote pan kunj e ook gebruiken om asperges te koken, maar het kan lastiger zijn om de asperges gelijkmatig te koken.

Wat is het verschil in kooktijd tussen witte en groene asperges?

Groene asperges kook in ongeveer 3 tot 5 minuten gaar. Witte asperges kook je tussen de 8 en 10 minuten gaar. Het verschil in kooktijd tussen witte en groene asperges heeft ermee te maken dat witte asperges meestal dikker zijn. Bovendien is de structuur van de stelen anders en blijven groene asperges knapperiger.